Julinblåsning

Det finns en gammal tradition sedan medeltiden om att blåsa in julen. Då man blåste julefrid innebar det bland annat att ingen fick bära vapen och att alla brott straffades dubbelt under fridperioden.

I Malmgården har man hållit på denna tradition i alla år. Sedan 1936 spelar Malmö FBU/Röda Korsets Musikkårs blåsorkester på gården den 23 december. Mellan klockan sju och halv åtta är det psalmer och julsånger i lugnt tempo och därefter blir det dans kring granen med ungarna till klockan åtta.

Inte ens som liten gillade jag att dansa kring granen, men vi ungar lyssnade till musiken och sprang omkring med tomtebloss och hade roligt. När jag var barn på 1950-talet fanns det levande ljus tända i alla fönster mot gården under den timma orkestern spelade, idag har den traditionen till stor del försvunnit. Många känner inte till den eller är helt enkelt inte hemma.

Jag kan inte minnas att det har snöat särskilt mycket på någon av dessa lillejulaftnar, men det har varit kallt många gånger. Vid några tillfällen hotade blåsinstrumentens munstycken att fastna i musikernas läppar, då ställde de sig helt enkelt i en av portarna och spelade vidare. Vaktmästarna satte fortsättningvis upp gasvärmare som hängde i en ställning över orkestern. Två stora, öppna gaslågor över orkestern och en lite mindre över dirigenten.

Julinblåsning tycks bara förekomma i Skåne. På Stortorget i Malmö har det blåsts jul sedan medeltiden – nåja, några hundra års uppehåll kanske det var, men sedan 1953 har man med säkerhet blåst. Går man in på Internet och ser var julinblåsningen lever kvar, får man endast upp Trelleborg, Lund, Arlöv, Burlöv och Kristianstad. Julinblåsningen sker på lillejulafton eller mitt på dagen på julafton.

Det är bara att tacka ägarna av Malmgården för att man låtit denna traditionen leva vidare.

Av Christian Kindblad